Dedurizatoare apa
Apa dura duce la cresterea costurilor in orice domeniu in care este utilizata: in domeniu casnic, in industria energetica, industria alimentara, la echipamentele de incalzire si de producere a aburilor etc.
In cazul instalatiilor de incalzire utilizarea apei dure duce la depunerea de piatra pe interiorul conductelor determinand scaderea randamentului transferului termic si cresterea consumului de energie electrica.
In cazul conductelor de apa rece folosirea apei dure conduce la scaderea presiunii sau chiar obturarea acestora.
Depunerile de calcar duc la , deteriorarea obiectelor sanitare, a centrarelor termice,a boilerelor,a masinilor de spalat, etc, scurtandu-le durata de functionare.
Cum scapam de acest discomfort?
Vom elimina calcarul din apa (deduriza apa) cu ajutorul unui dedurizator.
Ce inseamna dedurizarea apei?
Procesul de dedurizare se realizeaza in mod normal prin trecerea apei prin stratul de rasina de schimb ionic (mase cationice). Rasina continuta in coloana dedurizatorului ,schimba ionii de sodiu (Na+) cu care aceasta este incarcata cu ionii de calciu si magneziu (Ca++ si Mg++) din apa ce trebuie tratata.
Cand rasina din dedurizator este “epuizata/saturata”, ea este plina de ioni de calciu si magneziu (Ca++ si Mg++) in timp ce continutul de ioni de sodiu (Na+), necesari pentru schimb, este sarac. Aceasta duce la necesitatea regenerarii rasinii.Regenerareadedurizatorului inseamna refacerea incarcaturii de ioni de sodiu (Na+) a masei cationice; acestia se gasesc in clorura de sodiu (NaCl), cunoscuta si drept sare de bucatarie. In timpul regenerarii are loc un schimb invers intre ionii de sodiu (Na+) si cei de calciu si magneziu (Ca++ si Mg++) acumulati, care sunt eliminati prin racordul de golire.Consumul de sare la regenerare este de 120g /litru rasina/ regenerare. Un consum extrem de redus fata de alte statii de dedurizare.